Klamydia i ögat

Klamydia kan smitta ögonen och orsaka en ögoninflammation. Det kallas konjunktivit och kan ge obehagliga symptom men är inte farligt.


En klamydiainfektion i ögat, klamydiakonjunktivit, uppstår oftast efter att man redan fått könssjukdomen klamydia. Därefter smittas ögonen genom direkt eller indirekt kontakt med sperma eller underlivssekret. Till exempel om man fått sekret på händerna och sedan rör vid ögonen.

Det finns rapporter om att klamydia smittat via smink som mascara och via simbassänger som är dåligt renade men det verkar ovanligt.

Symptom

Symptom på klamydiakonjunktivit kan vara väldigt milda i flera veckor. Oftast söker personer vård efter att de försökt behandla med till exempel receptfria ögondroppar från apotek utan effekt.

Symptomen berör ofta bara ett öga

  • Skavkänsla
  • Klåda i ögat
  • Ögonlockssvullnad
  • Ljuskänslighet
  • Röda ögon på grund av ökade blodkärl i ögonvitan

Infektionen brukar inte påverka synen.

Behandling

Efter en läkarundersökning som bekräftar att du har klamydiainfektion i ögat får du behandling med antibiotika. Du bör inte bära kontaktlinser när du har en ögoninfektion och får behandling.

Om du får en infektion i ögat testas du också för könssjukdomen klamydia om du inte redan testat positivt för det. Detta eftersom klamydiainfektion i ögat nästan alltid inträffar i kombination med könssjukdomen men inte nödvändigtvis vice versa.

Ingår i Smittskyddslagen

Även klamydiainfektion i ögat täcks av Smittskyddslagen. Det betyder att provtagning och behandling är gratis men även smittspårning måste göras.

Bebisar kan få klamydia i ögat

Bebisar kan smittas av klamydia vid förlossningen. Symptom som röda ögon visar sig inte förrän efter fem dagar och ofta i kombination med någon form av lunginflammation eller öroninflammation. Barnet behandlas med antibiotika.

Om du har klamydia under graviditeten finns även en risk att barnet föds för tidigt. Du kan få antibiotikabehandling under graviditeten men oftast används en annan variant av antibiotika än den som annars används för klamydiainfektion.