Vanliga frågor och svar om klamydia

Hur lång tid tar det att bli steril av en klamydiainfektion? Finns det vaccin mot klamydia? Här får du svar på vanliga frågor om klamydia.


Kan klamydia smitta via analsex?

Klamydia kan smitta via slidsamlag och analsamlag. Om du misstänker att du har smittats med klamydia via analsex ska du säga det när du testar dig. Då tas man nämligen prov i ändtarmen snarare än via urinprov eller slidan.

Klamydia kan också smitta via petting och sexleksaker. Du kan också få klamydia i ögat om du får sperma eller underlivssekret i ögat eller på händerna och sedan rör dig vid ögonen. Bebisar kan också få klamydia i ögat om de smittas av mamman under vaginal födsel.

Klamydia kan även smitta via oralsex men det är oklart hur vanligt det är. Säkrast är att använda kondom och slicklapp även under oralsex.

Läs mer om hur klamydia smittar här.

Hur lång tid kan man ha klamydia utan symptom?

Det varierar från person till person om man visar symptom eller inte vid en klamydiainfektion. Hur länga man kan vara symptomfri är också oklart.

Oavsett om du har symptom eller inte är klamydiatest väldigt känsliga och kommer visa om du har klamydia även om du inte har haft några symptom alls.

Kan man få klamydia flera gånger?

Klamydia orsakas av en bakterieinfektion som man kan drabbas av flera gånger i livet. Infektionen behandlas med antibiotika.

 

Hur lång tid tar det att bli infertil eller steril av en klamydiainfektion?

För kvinnor kan klamydia leda till äggledarinflammation som i sin tur kan skada äggledare och riskera att man blir steril. Även risken för fertilitetsproblem som utomkvedshavandeskap ökar.

För män kan klamydia leda till bitestikelinflammation som ökar risken för sterilitet.

Hur länge eller hur många gånger man måste ha klamydia för att drabbas av följdsjukdomar är oklart och kan vara individuellt. Det bästa är att testa sig ofta så att klamydia upptäcks tidigt och du får behandling så snabbt som möjligt.

Läs mer om följdsjukdomar av klamydia här.

 

 

Vad är Smittskyddslagen?

Smittskyddslagen i Sverige har som syfte att minska spridning av vissa sjukdomar och infektioner.

  • HIV
  • Hepatit B och C
  • Klamydia
  • Gonorré
  • Syfilis

Smittskyddslagen ser till att undersökning eller test för dessa sjukdomar är gratis för alla och att även behandlingen är gratis.

Smittskyddslagen säger även att du som misstänker att du smittats med någon av dessa sjukdomar har en skyldighet att testa dig för det och söka behandling. Dessutom måste eventuell smittspridning spåras. Alla sexuella kontakter du har haft under en viss tid måste kontaktas så att de också kan testa sig. Hur långt tillbaka i tiden du behöver kartlägga dina partners beror på infektionen men för klamydia gäller oftast ett år.

Du behöver inte själv kontakta tidigare partners, du kan få hjälp av sjukvårdspersonal och de kan kontakta dina partners anonymt, alltså utan att nämna ditt namn.

Kan man få klamydia även om man använder kondom?

Om man använder en kondom konsekvent och på rätt sätt är det ett gott skydd mot klamydia vid slidsex, analsex och oralsex. Vid oralsex på kvinnor används istället slicklapp.

Finns vaccin mot klamydia?

Det finns idag inget vaccin mot klamydia men forskning pågår. En möjlig kandidat till ett klamydiavaccin genomgår första studier i människor under 2017 men även om allt går felfritt kan det ta flera år innan vaccinet kommer ut på marknaden.